Nieuwsberichten


 

Een extra hand aan de operatietafel

Bij nagenoeg alle laparoscopische ingrepen die in het Blaricumse Tergooi plaatsvinden, is Mofixx een vast onderdeel van het OK-team. Zo ook voor het team van uroloog Arto Boeken Kruger. Bij het laparoscopisch verhelpen van een stenose van de urineleider maakt hij gebruik van dit intuïtieve hulpmiddel dat tijdens de ingreep voor hem de camera vasthield. 

 

Het OK-team heeft de laatste voorbereidingen getroffen voor de operatie van een 33-jarige vrouw met pijn in haar rechternier ten gevolge van een stenose van de urineleider. Uroloog Arto Boeken Kruger gaat de vernauwing tussen nierbekken en urineleider laparoscopisch opheffen door de stenose weg te knippen en de urineleider weer aan het nierbekken te hechten.“De ingreep is hard nodig”, zegt Boeken Kruger. “De patiënt heeft veel pijn. Als je de stenose niet behandelt, krijgt de patiënt nierfunctieverlies en bestaat er een verhoogde kans op nierbekkenontsteking.” Boeken Kruger vertelt dat het opheffen van een vernauwing van de urineleider een ingewikkelde ingreep is. “De urineleider moet tot in het nierbekken worden vrijgeprepareerd; het voorkomen van beschadigingen staat daarbij centraal. En omdat er vlakbij het operatiegebied een aantal grote vaten zitten, is het voorkomen van bloedingen cruciaal. Daarnaast moet er laparoscopisch gehecht worden en dat is niet eenvoudig.”

 

Mofixx

Tijdens de ingreep maakt Boeken Kruger gebruik van Mofixx, een eenvoudig en intuïtief hulpmiddel om de laparoscoop te positioneren en te fixeren. “Mofixx bestaat uit een arm, die je kunt vastmaken aan een trocar. In de arm zit een drag-and-drop mechanisme waarmee je de laparoscoop - of andere instrumenten - in elke gewenste positie kunt fixeren. Door simpelweg op deze activatieknop te drukken, kan ik met één hand de camera verplaatsen en positioneren in een nieuwe positie. Op het moment dat ik de knop loslaat, blijft de camera stilstaan en geeft een rustig en stabiel beeld. En dat is zeker bij 3D-beelden heel prettig, want van instabiele beelden kun je behoorlijk zeeziek worden!” Boeken Kruger benadrukt dat de leercurve voor het bedienen van Mofixx zeer kort en gemakkelijk is: “Het inbrengen van de trocar is hetzelfde als bij andere trocars. Alleen het positioneren en fixeren van de camera moet je leren; je laat de knop los en de camera staat; die timing moet je even oppikken. Als je dat twee of drie keer hebt gedaan, wordt het een ‘automatisme’. Na twee ingrepen had ik het helemaal onder de knie.”

 

“Ergonomisch is Mofixx een aanwinst”

 

Minder handen

Boeken Kruger vertelt dat doordat de chirurg de camera zelf kan positioneren/fixeren er minder handen nodig zijn voor een minimaal invasieve chirurgische procedure en er meer mogelijk is: “Mofixx houdt de camera vast, dus je kunt met twee mensen aan de operatietafel staan, die met vier handen opereren. Door deze ontwikkeling en de huidige 3D-beeldtechnologie zijn de meer complexe nieroperaties - die normaal als open operatie gedaan zouden worden - nu ook laparoscopisch mogelijk. Ook nemen de mogelijkheden voor solo-chirurgie toe. Neem bijvoorbeeld het uitvoeren van deze laparoscopische pyelumplastiek. Deze ingreep zou ik met de hulp van Mofixx in principe helemaal alleen kunnen doen. Ik heb immers twee handen vrij waarmee ik twee trocars kan bedienen.”

 

Ergonomisch

Het is bekend dat bij laparoscopische ingrepen assistenten vaak op onmogelijke wijze in een slechte houding instrumenten moeten vasthouden, zodat de chirurg zijn werk kan doen. “Dat is niet alleen bijzonder vermoeiend voor mijn assistenten, maar leidt ook tot fysieke ongemakken in mijn team, zoals klachten aan schouder en elleboog. Met Mofixx is dit voorbij. Mijn assistenten hoeven niet meer met de hand de camera vast te houden. Hierdoor wordt een assistent vrijgemaakt voor andere taken en wordt een onprettige werksituatie voorkomen. Ergonomisch is Mofixx dus zeker een aanwinst.”

 

 

Tijdwinst

Vlak voordat de ingreep bij de 33-jarige vrouw begint wordt Mofixx door het OK-personeel klaargezet. Het installeren duurt nog geen vijf minuten. Tijd die later tijdens de ingreep ruimschoots wordt teruggewonnen. “Dat geldt al helemaal voor ons als opleidingsziekenhuis. Je hebt in no-time de camera staan zoals je hem wilt hebben en iedereen kan zich concentreren op de operatie. En als de assistent of fellow aan het opereren is, kan ik veel makkelijker iets aanwijzen of helpen met het optillen van een structuur. Daar winnen wij heel veel tijd mee. Ik denk dat we bij een laparoscopische nefrectomie zeker een half uur tijdswinst hebben. Zelfs als ik een assistent of fellow laat opereren...”, zegt hij glimlachend.

 

“Een laparoscopie zonder Mofixx? Ik zou hem niet meer willen missen”

Aanwinst

Arto Boeken Kruger noemt Mofixx een aanwinst voor de minimaal invasieve chirurgie. “Mofixx is goedkoop in aanschaf én gebruik, geeft een stabieler beeld van de operatie, werkt ergonomischer, creëert meer ruimte aan de operatietafel, zorgt ervoor dat er minder handen nodig zijn aan de operatietafel en maakt technisch moeilijkere operaties laparoscopisch mogelijk. En dat is zeker óók voor de patiënt goed nieuws.” “Een laparoscopie zonder Mofixx?”, herhaalt hij onze vraag, “Ik zou hem niet meer willen missen!”