Nieuwsberichten


 

Alphatron Surgical, de nieuwste telg van Alphatron

Sinds begin dit jaar is Alphatron Surgical actief. Deze nieuwe chirurgische divisie van Alphatron wil met haar producten voor minimaal invasieve chirurgie een onderscheidende rol gaan spelen op de laparoscopische markt. Het sleutelwoord is innovatieve producten waarmee chirurgen hun werk beter kunnen uitvoeren. Het eerste product en paradepaardje is FlexDex. Maarten Triebels, één van de drie partners van Alphatron Surgical, vertelt meer over het nieuwe bedrijf en zijn pronkstuk FlexDex.

Maarten Triebels is geen onbekende in de medische branche. Hij begon zijn carrière ruim 32 jaar geleden bij Alphatron. In 1995 maakte hij de overstap naar Olympus Medical Systems waar hij diverse functies bekleedde. De afgelopen tien jaar was hij als businessunit manager verantwoordelijk voor de surgical afdeling van Olympus. Jongstleden december maakte hij de overstap naar Alphatron Surgical. “Mijn werk bij Olympus was leuk, maar als businessunit manager werd mijn tijd steeds meer en vaker opgeslokt met het managen en aansturen van mijn team. Wat ik het allerleukst aan mijn werk vind: bezig zijn met klanten, kwam steeds meer op de achtergrond te staan. Ik miste het opbouwen van business, de verkoop van producten. Dat is altijd mijn kracht geweest. Bovendien vind ik dat je als manager niet te lang op hetzelfde pluche moet zitten. Meer dan genoeg redenen om eens goed te gaan nadenken over mijn toekomst”, aldus Maarten Triebels.

De geboorte van Alphatron Surgical

Maarten Triebels maakte een afspraak met Dick Slingerland (President en CEO van Alphatron holding) voor advies. Toen hij uit de doeken deed dat hij graag een bedrijf wilde starten gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgische producten, reageerde Dick Slingerland enthousiast. Hij wilde graag met Alphatron participeren. Een taak die Harald Verloop -naast zijn werk voor Alphatron Medical- uiteindelijk op zich neemt. Naast Dick Slingerland speelt Hubert Prins, tot voor kort gastro intestinaal chirurg aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch, een belangrijke rol in de oprichting van Alphatron Surgical. “Ook Hubert was razend enthousiast”, vertelt Maarten Triebels. “Hubert was door gezondheidsredenen genoodzaakt te stoppen als chirurg, maar wilde graag bezig blijven. Dit bood hem perspectief. We spraken af dat we de stap zouden wagen als we een leuk innovatief chirurgisch product tegen kwamen. Het toeval wilde dat Hubert me een week later al belde. Hij had een fantastisch product gevonden dat door de Universiteit van Michigan was ontwikkeld: FlexDex. Alphatron Surgical was geboren: de chirurgische kennis en expertise van Hubert, Harald en de faciliteiten en backoffice van Alphatron Medical, mijn sales- en marketingervaring én een prachtig innovatief product… FlexDex!”

 

Minimaal invasief en kostenbesparend

FlexDex is met name bedoeld voor chirurgen die laparoscopisch opereren in de buik- of borstholte. Het is een revolutionair chirurgisch instrument waarmee de chirurg op een eenvoudige manier al het benodigde laparoscopisch hechtwerk kan doen. FlexDex is chirurg powered, dus handbediend door de chirurg. Het instrument wordt buiten het lichaam van de patiënt aangestuurd en kan binnen in het lichaam in volledige vrijheid manoeuvreren; 360o rondom. Maarten Triebels vertelt dat deze techniek ook bij robot geassisteerde laparoscopische ingrepen wordt gebruikt. Het grote verschil zit echter in de leercurve en de kosten. “Er bestaan robots die exact dezelfde functionaliteit hebben. Maar de leercurve van FlexDex is veel korter dan die van een robot. Binnen vier uur kun je ermee uit de voeten. En dat is beduidend korter dan de 40 uur leertijd bij een robot. Daarnaast is FlexDex ook kostenbesparend. Hij is veel goedkoper in aanschaf en onderhoud. Ziekenhuizen kunnen daardoor desgewenst de financiële druk van gerobotiseerde ingrepen verlagen. Het is immers niet nodig om voor iedere operatie een robot in te zetten. FlexDex is dan een uitstekend alternatief.”

FlexDex certificering

Maarten Triebels verwacht dat chirurgen FlexDex als een innovatief instrument zullen ontvangen waarmee ze graag opereren. “Maar”, benadrukt hij, ”opereren met FlexDex betekent wel dat chirurgen eerst succesvol een training moeten doorlopen, zodat ze gecertificeerd zijn om met FlexDex te opereren. Ze dus ‘FlexDexpert’ zijn”, zegt hij lachend. De FlexDex training wordt gegeven door Hubert Prins. “Dat kan op iedere gewenste locatie, maar de voorkeur gaat uit naar ons pand in Rotterdam. Hier hebben we een 3D trainingscenter met alle faciliteiten waar chirurgen in alle rust kunnen trainen.”

Meer innovaties op komst

De komende tijd ligt de nadruk op de introductie van FlexDex. “We hebben de distributierechten voor Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Dus daar zijn we wel even mee bezig.” Daarnaast verwacht Maarten Triebels komend jaar nog meer innovatieve producten te introduceren voor laparoscopisch chirurgen. “Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om de distributierechten te verwerven voor een camera arm waarmee bij een laparoscopische ingreep de camera met één druk op de knop wordt gepositioneerd. Op het moment dat de chirurg of OK-assistent de knop loslaat staat de camera stabiel gericht op de gewenste plek in het operatieveld. Dit product heeft de potentie om het werk van de laparoscopisch chirurg te vergemakkelijken. En dat past bij de doelstellingen van Alphatron Surgical: innovaties naar de operatiekamer brengen waarmee chirurgen hun werk beter kunnen uitvoeren.”

Onderscheidende rol

Inmiddels is Alphatron Surgical een paar maanden actief. Het bedrijf wil graag een belangrijke speler zijn in de minimaal invasieve chirurgische markt. Een speler die meespeelt en die men ziet als een leverancier van innovatieve en efficiënte producten. “Alphatron Surgical moet een bedrijf worden dat op de laparoscopisch markt een onderscheidende rol speelt. En ik denk dat wij dat met zijn drieën kunnen. Hubert met zijn ervaring en kennis als chirurg, Harald met meer dan 17 jaar ervaring bij Alphatron Medical en ik met mijn sales en marketingervaring. Een mooi driemanschap waar natuurlijk een prachtige naam achter staat: Alphatron!”, besluit hij enthousiast.